Förpackningens uppgifter Livsmedlets beskaffenhet inverkar Förpackningen skyddar mot syre och ljus Förpackningen skyddar mot mekaniska skador Ger information om Frontsidan |
Förpackningen skyddar mot syre och ljus
Cirka 1/5 av luften består av syre. Syre kan avlägsnas ur förpackningarna med hjälp av vakuum. Luften kan också ersättas med olika gasblandningar. Då talar man om förpackande i modifierad atmosfär, det vill säga skyddsgasförpackande (MAP, Modified Atmosphere Packaging). Förpackningen måste tillslutas ordentligt genom sammanfogning. Förpackningsmaterialet ska vara gastätt. Syret kan också avlägsnas med olika syrebindare. Förpackningarna kan förses med en liten påse som innehåller ett kemiskt ämne som binder syre. Förpackningen skyddar även mot ljusLjus accelererar oxidationsreaktioner och orsakar smakfel i livsmedel. Utöver det synliga ljuset kan också UV-ljus och infraröd strålning vara skadliga för livsmedel. Ljusets skadliga inverkan kan minskas genom att man väljer förpackningsmaterial som inte släpper igenom ljus. Till exempel ett tunt aluminiumskikt i kaffepåsar eller på ytan av en smörask förhindrar effektivt smakförsämring. I öl kan man minska ljusets skadliga inverkan genom att använda brunt glas. I vissa livsmedelsförpackningar behövs syre
Färska grönsaker och frukt förfars om det inte finns tillräckligt med syre i omgivningen. Deras hållbarhet kan förbättras genom att man förpackar dem i en modifierad atmosfär, men då måste det ändå finnas tillräckligt med syre. I köttförpackningar får syre köttet att bevara sin vackra röda färg. I många grönsaksförpackningar släpper förpackningsmaterial med hål igenom syre. |
|
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan |
Last modified: 22.05.2007 |