Förpackningsmetoder och anordningar Förpackningsmaskiner Modified Atmosphere Packaging Gaser som används vid förpackning Frontsidan |
Gaser som används vid förpackning
Livsmedel kan förpackas i en atmosfär som modifierats eller i vakuumSyrets andel i luften är cirka en femtedel. Syre reagerar med många oxiderbara ämnen och ger upphov till smak- och färgfel eller främjar mikrobverksamheten. Livsmedel kan skyddas mot syrets negativa inverkan genom att man använder vakuum eller modifierad atmosfär.
Vid förpackning med förpackningsgas ersätts den syrehaltiga luften med andra gaser, i allmänhet med blandningar av kväve och koldioxid. Genom att använda förpackningsgaser förhindrar man oxidationsreaktioner och minskar särskilt tillväxten av aerobiska mikrober. Förpackningsgaser kan användas bara i förpackningar vars material inte släpper igenom gaser. Förpackningarna måste också kunna tillslutas ordentligt. Efter att en förpackning öppnats eller skadats försvinner skyddet som den modifierade atmosfären gett.
I gasblandningar för vissa produkter skall det ingå syreFärska grönsaker och frukt förfars om det inte finns tillräckligt med syre i omgivningen. Deras hållbarhet kan förbättras genom att man förpackar dem i en modifierad atmosfär, men också då måste det finnas tillräckligt med syre. Syre behövs också i köttförpackningar om man vill att köttet bevarar sin röda färg.Gaser som används vid förpackning |
|||||||||||
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan |
Last modified: 22.05.2007 |