Att förpacka chokladstänger

Att förpacka länkkorv

Att förpacka skivade köttprodukter

Att förpacka köttfärs

Att förpacka ljust matbröd

Att förpacka rågbröd

Att förpacka kallrökt lax

Förpackningsarbete (intervju)

Några exempel på livsmedels förpackningar

Frontsidan






Att förpacka utgör en del av den logistiska kedjan

Teollisuudessa pakataan tuotteita useimmiten kuluttajapakkauksiin. Kuluttajapakkaukset pakataan laatikoihin kuljetusta ja varastointia varten. Laatikot tai muut kuljetuspakkaukset kootaan lavoille tai rullakoihin, joiden avulla ne on helppo siirtää paikasta toiseen.

Transportrutterna från tillverkaren till konsumenten varierar beroende på vilken livsmedelsgrupp det är fråga om:

  • Bröd äts så färskt som möjligt, och flera bagerier levererar därför bröd till butikerna flera gånger om dagen.
  • Leveransintervallerna för torra livsmedel (godis, mjöl, kryddor m.m.) och konserver kan vara långa.
  • Transport av djupfrysta varor kräver specialutrustning och snabbhet.
  • Kött, mjölk och färdigmat levereras nedkylda. Deras hållbarhetstider är korta, från några dagar till några veckor. Även leveransintervallerna är korta.
  • Färsk frukt och färska grönsaker kräver speciella egenskaper av förpackningarna, lagringen och transporten. De är levande material och de mognar under transporten och lagringen.

Livsmedlens logistiska kedja

logistiikkaketju
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan | Ge respons |

Last modified: 22.05.2007Monday August 02 2010
Skapare och källor