Förpackningens uppgifter Livsmedlets beskaffenhet inverkar Förpackningen skyddar mot syre och ljus Förpackningen skyddar mot mekaniska skador Ger information om Frontsidan |
Fasta ämnen Halvfasta ämnen Vätska Gaser Livsmedlets beskaffenhet inverkar på valet av förpackningsmaterial och förpackningsmetoderDessutom ställer livsmedlens olika konsistens olika krav på förpackningarna. Även portioneringsmetoderna är beroende av livsmedlets storlek, beskaffenhet och konsistens. Fasta ämnenTill förpackning av fasta ämnen kan man använda olika fiberbaserade material (papper, kartong, papp), plast, metall och kombinationer av dem alla. Förpackningarna kan vara säckar, askar, lådor, burkar o.d.
Pulverformiga ämnen uppför sig i vissa avseenden som vätskor: de fyller förpackningar av olika form ända till kanterna, och genom även de minsta springor kan de sprida sig i omgivningen. Förpackningarna för pulverformiga ämnen måste ofta skydda produkten mot fukt samt mot genomträngning av syre och aromer. Pulverformiga ämnen är lätta att portionera i förpackningar av bestämd vikt. Halvfasta ämnenMånga livsmedel är i pastaform, halvfasta ämnen. Dessa kan innehålla fasta bitar. Förpackningar för sådana ämnen är ofta askar, tuber, flaskor eller burkar tillverkade av plast, glas eller metall. Man bör fästa uppmärksamhet vid tillslutningen av kärlet. Konsumentförpackningarna för halvfasta ämnen hamnar ofta på matbordet, och de öppnas och sluts flera gånger. Vätska
Vätskor förpackas nuförtiden mest i burkar tillverkade av förpackningskartong för vätskor. Även flaskor av plast och glas samt aluminiumburkar är vanliga. Tidigare var glasburkar eller olika träkuttingar och trätunnor eller läglar gjorda av läder och magar de vanligaste förpackningarna. Att förpacka vätskor är krävande eftersom de skvätter och tränger igenom även små hål i förpackningen. Vätskeförpackningar måste tillslutas med en tät fog eller med en tillslutare. Vätskor är inte beroende av förpackningens form och de fyller den ända till kanterna. För vätskor är det lätt att göra förpackningar av bestämd vikt. Vätskor kan portioneras genom användning av våg eller volymdoserare. Vätskors volym ökar när temperaturen stiger. Om temperaturen varierar ska det finnas tillräckligt med utrymme för utvidgning i förpackningen så att den inte går sönder.
GaserGaser finns i livsmedel bara som beståndsdelar: i skum som vispat i en vätska, som en vattenlösning, som förpackningsgas eller som aromämne. Av till exempel följande orsaker är det dock skäl att beakta hur gaserna uppför sig i förpackningarna:
|
|||||||
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan |
Last modified: 22.05.2007 |