Pakkauksen tehtävät

Olomuodoltaan erilaisten tuotteiden pakkaaminen

Suojaaminen hapelta ja valolta

Suojaaminen mekaanisilta vaurioilta, lialta, kosteudelta ja lämmönvaihteluilta

Tiedon antaminen

Etusivulle



Pakkaus suojaa hapelta

Noin 1/5 ilmasta on happea. Happi on aktiivinen kaasu, joka on mukana monissa elintarvikkeita pilaavissa reaktioissa. Happi voidaan poistaa pakkauksista vakuumin avulla. Ilman voi myös korvata erilaisilla kaasuseoksilla. Tällöin puhutaan muunneltuun ilmakehään pakkaamisesta eli suojakaasupakkaamisesta (MAP, Modified Atmosphere Packaging). Pakkaus on suljettava tiiviisti saumaamalla. Pakkausmateriaalin tulee olla kaasutiivis.

  • Monet elintarvikkeita pilaavat mikrobit tarvitsevat happea lisääntyäkseen. Näiden mikrobien lisääntymistä elintarvikkeissa voidaan hidastaa poistamalla pakkauksista happi.
  • Varastoinnin aikana elintarvikkeissa on käynnissä hitaita hapettumisreaktioita. Esimerkiksi perunalastujen rasva muuttuu härskiksi ja pahanmakuiseksi. Osa hapettumisreaktioista on entsyymien katalysoimia, osa taas puhtaasti kemiallisia.
  • Hapettumisreaktioissa voi tuhoutua vitamiineja, syntyä virhemakuja, -värejä ja -hajuja. Happi on pitkään varastoitavien elintarvikkeiden pahimpia pilaajia.

Happea on mahdollista poistaa myös erilaisilla hapensitojilla. Pakkaukseen voidaan sisällyttää pieni pussi, jossa on happea sitovaa kemiallista ainetta.

Pakkaus suojaa myös valolta

Valo kiihdyttää hapettumisreaktioita ja aiheuttaa makuvirheitä elintarvikkeissa. Näkyvän valon lisäksi myös UV-valo ja infrapunasäteily voivat vaikuttaa elintarvikkeisiin haitallisesti. Valon haittavaikutuksia voidaan vähentää valitsemalla pakkausmateriaaliksi valoa läpäisemättömiä aineita. Esimerkiksi ohut alumiinikerros kahvipussissa tai voirasian pinnalla estää tehokkaasti maun heikkenemistä. Oluessa valon haittavaikutuksia voidaan puolestaan vähentää käyttämällä ruskeata lasia.

Happea tarvitaan joidenkin elintarvikkeiden pakkauksissa

Tuoreet kasvikset ja hedelmät menevät pilalle, jos happea ei ole ympäristössä riittävästi. Monissa kasvispakkauksissa rei’itetyt pakkausmateriaalit laskevat lävitseen happea. Myös kasvisten säilyvyyttä voidaan parantaa pakkaamalla ne muunneltuun ilmakehään, mutta happea on kuitenkin oltava riittävästi. Lihapakkauksissa happi saa lihan punaisen värin säilymään kauniina.
Tietoa suojakaasupakkaamisesta >>

Lihapakkauksissa happi saa lihan punaisen värin säilymään kauniina.

Monissa kasvispakkauksissa rei’itetyt pakkausmateriaalit laskevat lävitseen happea

Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet