Pakkauksen tehtävät Olomuodoltaan erilaisten tuotteiden pakkaaminen Suojaaminen hapelta ja valolta Suojaaminen mekaanisilta vaurioilta, lialta, kosteudelta ja lämmönvaihteluilta Tiedon antaminen Etusivulle |
Pakkaus suojaa hapeltaNoin 1/5 ilmasta on happea. Happi on aktiivinen kaasu, joka on mukana monissa elintarvikkeita pilaavissa reaktioissa. Happi voidaan poistaa pakkauksista vakuumin avulla. Ilman voi myös korvata erilaisilla kaasuseoksilla. Tällöin puhutaan muunneltuun ilmakehään pakkaamisesta eli suojakaasupakkaamisesta (MAP, Modified Atmosphere Packaging). Pakkaus on suljettava tiiviisti saumaamalla. Pakkausmateriaalin tulee olla kaasutiivis.
Happea on mahdollista poistaa myös erilaisilla hapensitojilla. Pakkaukseen voidaan sisällyttää pieni pussi, jossa on happea sitovaa kemiallista ainetta. Pakkaus suojaa myös valoltaValo kiihdyttää hapettumisreaktioita ja aiheuttaa makuvirheitä elintarvikkeissa. Näkyvän valon lisäksi myös UV-valo ja infrapunasäteily voivat vaikuttaa elintarvikkeisiin haitallisesti. Valon haittavaikutuksia voidaan vähentää valitsemalla pakkausmateriaaliksi valoa läpäisemättömiä aineita. Esimerkiksi ohut alumiinikerros kahvipussissa tai voirasian pinnalla estää tehokkaasti maun heikkenemistä. Oluessa valon haittavaikutuksia voidaan puolestaan vähentää käyttämällä ruskeata lasia. Happea tarvitaan joidenkin elintarvikkeiden pakkauksissa
Tuoreet kasvikset ja hedelmät menevät pilalle, jos happea ei ole ympäristössä riittävästi. Monissa kasvispakkauksissa rei’itetyt pakkausmateriaalit laskevat lävitseen happea. Myös kasvisten säilyvyyttä voidaan parantaa pakkaamalla ne muunneltuun ilmakehään, mutta happea on kuitenkin oltava riittävästi. Lihapakkauksissa happi saa lihan punaisen värin säilymään kauniina. Lihapakkauksissa happi saa lihan punaisen värin säilymään kauniina. Monissa kasvispakkauksissa rei’itetyt pakkausmateriaalit laskevat lävitseen happea |
|
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta |
Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007 |