Pakkauksen tehtävät

Olomuodoltaan erilaisten tuotteiden pakkaaminen

Suojaaminen hapelta ja valolta

Suojaaminen mekaanisilta vaurioilta, lialta, kosteudelta ja lämmönvaihteluilta

Tiedon antaminen

Etusivulle



Kiinteät elintarvikkeet
Puolikiinteät aineet
Neste
Kaasumaiset aineet

Elintarvikkeen olomuoto vaikuttaa pakkausmateriaalien ja -menetelmien valintaan

Lisäksi elintarvikkeiden erilainen rakenne asettaa pakkauksille erilaisia vaatimuksia. Myös annostelumenetelmät määräytyvät elintarvikkeen koon, olomuodon ja rakenteen mukaan.

Kiinteät aineet

Kiinteiden aineiden pakkaamiseen voidaan käyttää erilaisia kuitupohjaisia materiaaleja (paperi, kartonki, pahvi), muoveja, metalleja ja kaikkien näiden yhdistelmiä. Pakkaukset voivat olla säkkejä, koteloita, laatikoita, purkkeja tms.
Kappalemaiset aineet ovat olleet perinteisesti helpoimpia pakata. Ne pysyvät yleensä hyvin pakkauksissaan. Pakkauksen muoto ja suojausvaatimukset määräytyvät elintarvikkeen mukaan.

Jauhemaiset aineet käyttäytyvät joissakin asioissa nesteiden tavoin: ne täyttävät erimuotoiset pakkaukset reunoja myöten, ja ne voivat pölistä pienistäkin raoista ympäristöön. Jauhemaisten aineiden pakkauksien on usein suojatttava tuotetta kosteudelta sekä hapen ja aromien siirtymiseltä. Jauhemaisia aineita on helppo annostella määräpainoisiksi pakkauksiksi.

Puolikiinteät aineet

Monet elintarvikkeet ovat tahnamaisia, puolikiinteitä aineita, joissa saattaa olla kiinteitä kappaleita joukossa. Tällaisten aineiden pakkaukset ovat usein muovista, lasista tai metalleista valmistettuja rasioita, putkiloita, pulloja tai tölkkejä. Astian sulkeutumiseen on kiinnitettävä huomiota. Puolikiinteiden aineiden kuluttajapakkaukset päätyvät usein ruokapöytään ja niitä auotaan ja suljetaan useita kertoja.

Neste

tiiliskivipakkaus

Nestepakkauskartongista voidaan muodostaa tiiliskivipakkaus pakkauskoneessa ja sulkea poikittaissauma nestepinnan alla. Kuvan lähde Tetra Pak, kuvaaja Ulf Cronberg.

Nesteitä pakataan nykyisin eniten nestepakkauskartongista valmistettuihin purkkeihin. Myös muoviset ja lasiset pullot sekä alumiinitölkit ovat yleisiä. Aikaisemmin tavallisimpia pakkauksia olivat lasipullot tai erilaiset puiset lekkerit ja tynnyrit tai nahkasta ja mahoista tehdyt leilit.

Nesteiden pakkaaminen on vaativaa, koska neste läikkyy ja tunkeutuu pienistäkin rei'istä ulos pakkauksesta. Nestepakkaukset on suljettava tiiviillä saumalla tai sulkimella.

Neste sopeutuu pakkauksen muotoon ja täyttää astian reunoja myöten. Nesteistä on helppo tehdä määräpainoisia pakkauksia. Nesteitä voidaan annostella vaakaa tai tilavuusannostelijaa käyttäen.

Nesteen tilavuus kasvaa lämpötilan noustessa. Jos lämpötila vaihtelee, on pakkauksessa oltava riittävästi laajenemisvaraa, ettei pakkaus halkea.

Bag in Box -pakkaus

Vasemmalla kaksisataa vuotta vanha puinen lekkeri. Oikeanpuoleinen viinipakkaus on ns. Bag in Box -pakkaus, jossa varsinainen tuotteen kanssa kosketuksissa olevana pakkauksen osana on muovipussi. Bag in Box -pakkausten arvellaan yleistyvän nestepakkauksina, koska happea pääsee pussiin hyvin vähän.

Kaasu

Kaasuja on elintarvikkeissa vain niiden osana: vaahdoissa nesteen joukkoon vatkattuna, vesiliuoksena, suojakaasuina tai aromiaineiden tuoksuina. Kaasujen käyttäytyminen pakkauksissa on kuitenkin otettava huomioon pakkauksissa esimerkiksi seuraavien syiden vuoksi:

  • Aromiaineiden siirtyminen pakkauksen seinämän läpi täytyy estää. Tarvitaan kaasutiivis pakkaus, jotta erilaiset hajut ja aromit eivät haihdu varastoon tai toisiin elintarvikkeisiin. Kaasutiiviissä pakkauksessa myöskään itse tuotteeseen ei tartu vieraita hajuja esimerkiksi sipulista, mausteista yms.
  • Vaahtomainen rakenne vaatii usein suojaavaa pakkausta, koska tuote on hauras.
  • Nestepakkauksen täytyy sietää paineen vaihteluita jota nesteen lämpötilan nousu tai esimerkiksi käyminen saavat aikaan. Virvoitusjuomapullo saattaa haljeta kesähelteellä, kun juomasta irtoava hiilidioksidi nostaa painetta.
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet