Pakkauksen tehtävät Olomuodoltaan erilaisten tuotteiden pakkaaminen Suojaaminen hapelta ja valolta Suojaaminen mekaanisilta vaurioilta, lialta, kosteudelta ja lämmönvaihteluilta Tiedon antaminen Etusivulle |
Kiinteät elintarvikkeet Puolikiinteät aineet Neste Kaasumaiset aineet Elintarvikkeen olomuoto vaikuttaa pakkausmateriaalien ja -menetelmien valintaanLisäksi elintarvikkeiden erilainen rakenne asettaa pakkauksille erilaisia vaatimuksia. Myös annostelumenetelmät määräytyvät elintarvikkeen koon, olomuodon ja rakenteen mukaan. Kiinteät aineetKiinteiden aineiden pakkaamiseen voidaan käyttää erilaisia kuitupohjaisia materiaaleja (paperi, kartonki, pahvi), muoveja, metalleja ja kaikkien näiden yhdistelmiä. Pakkaukset voivat olla säkkejä, koteloita, laatikoita, purkkeja tms. Jauhemaiset aineet käyttäytyvät joissakin asioissa nesteiden tavoin: ne täyttävät erimuotoiset pakkaukset reunoja myöten, ja ne voivat pölistä pienistäkin raoista ympäristöön. Jauhemaisten aineiden pakkauksien on usein suojatttava tuotetta kosteudelta sekä hapen ja aromien siirtymiseltä. Jauhemaisia aineita on helppo annostella määräpainoisiksi pakkauksiksi. Puolikiinteät aineetMonet elintarvikkeet ovat tahnamaisia, puolikiinteitä aineita, joissa saattaa olla kiinteitä kappaleita joukossa. Tällaisten aineiden pakkaukset ovat usein muovista, lasista tai metalleista valmistettuja rasioita, putkiloita, pulloja tai tölkkejä. Astian sulkeutumiseen on kiinnitettävä huomiota. Puolikiinteiden aineiden kuluttajapakkaukset päätyvät usein ruokapöytään ja niitä auotaan ja suljetaan useita kertoja. Neste
Nesteitä pakataan nykyisin eniten nestepakkauskartongista valmistettuihin purkkeihin. Myös muoviset ja lasiset pullot sekä alumiinitölkit ovat yleisiä. Aikaisemmin tavallisimpia pakkauksia olivat lasipullot tai erilaiset puiset lekkerit ja tynnyrit tai nahkasta ja mahoista tehdyt leilit. Nesteiden pakkaaminen on vaativaa, koska neste läikkyy ja tunkeutuu pienistäkin rei'istä ulos pakkauksesta. Nestepakkaukset on suljettava tiiviillä saumalla tai sulkimella. Neste sopeutuu pakkauksen muotoon ja täyttää astian reunoja myöten. Nesteistä on helppo tehdä määräpainoisia pakkauksia. Nesteitä voidaan annostella vaakaa tai tilavuusannostelijaa käyttäen. Nesteen tilavuus kasvaa lämpötilan noustessa. Jos lämpötila vaihtelee, on pakkauksessa oltava riittävästi laajenemisvaraa, ettei pakkaus halkea.
KaasuKaasuja on elintarvikkeissa vain niiden osana: vaahdoissa nesteen joukkoon vatkattuna, vesiliuoksena, suojakaasuina tai aromiaineiden tuoksuina. Kaasujen käyttäytyminen pakkauksissa on kuitenkin otettava huomioon pakkauksissa esimerkiksi seuraavien syiden vuoksi:
|
|||||||
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta |
Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007 |