Menetelmät ja laitteet

Pakkauslaitteet

Suojakaasupakkaaminen

Käytettävät pakkauskaasut

Etusivulle







Käytettävät pakkauskaasut

Elintarvike voidaan pakata muunnettuun ilmakehään (Modified Atmosphere Packaging) tai vakuumiin (Vacuum Packaging)

Elintarvike voidaan suojata hapen haittavaikutuksilta vakuumia tai muunneltua ilmakehää käyttäen.

Suojakaasupakkaaminen Vakuumipakkaaminen
+ Kaasu suojaa tuotetta rikkoutumiselta tyynyn tavoin. Esimerkiksi sipsit rikkoutuisivat ilman pulleaa pussia.
+ Hellävarainen tapa pakata
- Pakkauksissa on aina myös ”tyhjää” tilaa.
+ Vakuumipakkauksissa ei ole tyhjää tilaa: pakkauskalvot myötäilevät pakatun tuotteen muotoa tarkoin.
- Alipaine saattaa irrottaa pakatusta tuotteesta nestettä.
- Pakkauskaasujen varastointi, sekoitus ja syöttäminen pakkauksiin vaatii tilaa ja laitteita.
- Kaasujen käsittely vaatii ammattitaitoa ja huolellisuutta
+ Suojakaasu voi parantaa tuotteen säilyvyyttä muutenkin kuin vain syrjäyttämällä hapen. Erityisesti hiilidioksidi vähentää monien mikrobien kasvua
+ Pakkauslaitteisto on yksinkertainen, kun pakkauskaasujen varastointia ja syöttöä ei tarvita; pelkkä vakuumipumppu ja saumauslaitteisto riittävät.

Suojakaasupakkauksissa happipitoinen ilma korvataan muilla kaasuilla, yleensä typen ja hiilidioksidin seoksilla. Suojakaasujen käytöllä estetään hapettumisreaktioita ja vähennetään erityisesti aerobisten mikrobien kasvua.

Suojakaasuja voidaan käyttää vain pakkauksiin, joiden materiaali ei läpäise kaasuja. Pakkaukset täytyy myös voida sulkea tiiviisti. Pakkauksen avaamisen tai rikkoutumisen jälkeen muunnetun ilmakehän antama suoja häviää.

kaasupakkausvakuumipakkaus

 
Suojakaasu- ja vakuumipakkauksia on käsiteltävä huolella. Kaasu vuotaa pienestäkin reiästä ja happea pääsee pakkaukseen. Säilyvyysajat on ilmoitettu oikein varastoiduille ehjille pakkauksille.

Joidenkin tuotteiden kaasuseoksessa on oltava mukana happea

Tuoreet kasvikset ja hedelmät menevät pilalle, jos happea ei ole ympäristössä riittävästi. Niidenkin säilyvyyttä voidaan parantaa pakkaamalla ne muunneltuun ilmakehään, mutta happea on silloinkin oltava riittävästi. Happea tarvitaan myös lihapakkauksiin, jos halutaan lihan punaisen värin säilyvän.

Lisätietoa suojakaasupakkaamisesta löydät AGAN sivuilta

Käytettävät pakkauskaasut >>
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet