Pakkausmateriaalit

Pahvit

Kartonki

Paperi

Metallit

Muovit

Harjoitukset

EtusivullePakkausmateriaalit

Pakkausmateriaaleja käytetään puhtaina tai toisiinsa yhdistettynä.  Pakkauksen perusmateriaalin lisäksi tarvitaan erilaisia tiivisteitä, liimoja, lakkoja, korkkeja jne.

Pakkausmateriaalin on oltava sellaista, että siitä ei liukene haitallisia aineita elintarvikkeisiin.  Materiaalin suojausominaisuudet ovat myös tärkeitä elintarvikkeiden laadun kannalta.  Pakkausmateriaali ei voi myöskään olla kovin kallista, koska tuotteen hinta nousee silloin tarpeettomasti.

Pakkausmateriaalien täytyy olla sellaisia, että niitä voidaan käyttää hyödyksi joko kierrätettynä tai energiaksi poltettuna. 

Joistakin materiaaleista tehdyt pakkaukset ovat melko painavia, kuten esimerkiksi lasipakkaukset.  Muoveista on opittu valmistamaan entistä ohuempia ja keveämpiä kalvoja. Muovit ovat usein kertakäyttöisten pakkausten raaka-aineita. 

Joustopakkaukset ja "kovat" pakkaukset

Tölkit ja kotelot ovat kovia pakkauksia, joita voidaan valmistaa monenlaisista materiaaleista, esimerkiksi lasista, muovista, kartongista ja metallista.  Joustopakkauksiksi nimitetään pehmeitä pakkauksia (pussit, kääreet ym.), joita valmistetaan esimerkiksi muoveista tai muovien ja paperin yhdistelmistä. Joustopakkausten osuus elintarvikepakkauksina on lisääntynyt . Materiaalien valintaan vaikuttavat esimerkiksi tarvittava suoja (happi, aromi, valo, mekaaninen suoja),  painatus- ja ulkonäköominaisuudet ja saumautuvuus. Materiaalin täytyy myös sopia pakkausprosessissa käytettäville koneille. 

Erilaisia pakkausmateriaaleja

Puusta tehdyt kuidut ovat monen pakkauksen raaka-aineita

Puusta valmistetaan paperia, kartonkia, aaltopahvia ja kuitupakkauksia.  Erilaiset pussit, kotelot, säkit ja kartonkipakkaukset ovat puusta peräisin.

Lasia valmistetaan hiekasta, kalkista ja soodasta

Lasia käytetään erilaisten pullojen ja purkkien valmistamiseen. Lasipakkauksia voidaan täyttää uudelleen. 

Metalleja käytetään säilyketölkeissä ja yhdistelmämateriaalien osana

Elintarvikepakkauksissa käytetään alumiinia ja tinattua rautapeltiä. 

Muovit

Muoveja valmistetaan pääasiassa maaöljystä.  Erilaisia muoveja on kymmeniä, mutta elintarvikkeiden pakkauksissa käytetään eniten polyeteeniä ja polypropeenia.

Materiaali Pakkauksia, joihin käytetään
Kuitupohjaiset pakkaukset Puusta valmistettu paperi, kartonki, pahvi, kuituvalos ym. Pussit, kotelot, säkit, yhdistelmämateriaalit
Lasi Kvartsihiekka, sooda ja kalkkikivi Pullot, purkit
Metallit Alumiini, tinapelti Säilykepakkaukset, valmisruokapakkaukset, kääreet, yhdistelmämateriaalit
Muovit Öljystä valmistetut polyeteenit polyeteenit (PE), polypropeeni (PP), polyeteenitereftalaatti (PET), polystyreeni (PS) Kotelot, rasiat, pussit, kalvot, yhdistelmämateriaalit
Puu ja erilaiset tekstiilit   Laatikot, säkit yms.
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta | Anna palautetta |

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007Wednesday March 31 2010
Tekijät ja lähteet