Makeisten pakkaaminen

Lenkkimakkaran pakkaaminen

Viipaloitujen lihavalmisteiden pakkaaminen

Jauhelihan pakkaaminen

Vaalean leivän pakkaaminen

Ruisleivän pakkaaminen

Kalavalmisteiden pakkaaminen

Pakkaustyöstä (haastattelu)

Esimerkkejä eri elintarvikeryhmien pakkaamisesta

Etusivulle






Pakkaaminen on osa logistista ketjua

Teollisuudessa pakataan tuotteita useimmiten kuluttajapakkauksiin. Kuluttajapakkaukset pakataan laatikoihin kuljetusta ja varastointia varten. Laatikot tai muut kuljetuspakkaukset kootaan lavoille tai rullakoihin, joiden avulla ne on helppo siirtää paikasta toiseen.

Eri elintarvikeryhmien kulkureitit valmistajalta kuluttajalle vaihtelevat:

  • Leipä syödään mahdollisimman tuoreena, ja useat leipomot toimittavatkin leipää myymälöihin useita kertoja päivässä.
  • Kuivien elintarvikkeiden (makeisten, jauhojen, mausteiden ym.) ja säilykkeiden toimitusvälit voivat olla pitkiä.
  • Pakasteiden kuljetus vaatii erityislaitteita ja nopeutta siirroissa.
  • Liha, maito ja valmisruoat toimitetaan jäähdytettyinä. Niiden säilyvyysajat ovat lyhyitä, muutamista päivistä muutamiin viikkoihin. Myös toimitusvälit ovat lyhyitä
  • Tuoreet hedelmät ja kasvikset vaativat pakkauksilta, varastoinnilta ja kuljetuksilta erityisominaisuuksia. Ne ovat elävää materiaalia ja ne kypsyvät kuljetuksen ja varastoinin aikana.

Elintarvikkeiden logistinen ketju

logistiikkaketju
Kuvan lähde SFS 5352
Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta | Anna palautetta |

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007Wednesday March 31 2010
Tekijät ja lähteet