Förpackningarnas historia Även naturen förpackar Mjölkförpackningarnas historia Förpackningar ändrar föremålsmiljön Frontsidan |
Mjölkförpackningarnas historiaInnan detaljhandelsförpackningarna blev vanligare på 1960-talet hade alla som köpte mjölk ett eget kärl för vars renhet köparen själv ansvarade. Kärlet kunde vara en aluminiumkanna, som på bilden. Innan metallkärl blev vanligare användes framförallt på landet kärl av trä eller läglar tillverkade av djurhudar eller djurorgan. Mjölk transporterades från lantgårdarna till mejerierna i stora 30–50 liters stånkor. I livsmedelsaffären fanns det ett litersmått eller någon annan anordning med vilken man doserade mjölken i köparens kärl. Även de som sålde råmjölk direkt från lantgården använde sådana. Glasflaskan är den tidigaste detaljförpackningen för mjölk. I Finland användes bruna flaskor, i vilka ljusets skadliga inverkan är mindre än i klara glasflaskor. En förutsättning för att man skulle kunna sälja mjölk i flaskor var att det fanns ett retursystem för flaskorna. Man måste också få effektiva tvättmaskiner för returflaskorna.
1970-talet |
|
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan |
Last modified: 22.05.2007 |