Menetelmät ja laitteet

Pakkauslaitteet

Suojakaasupakkaaminen

Käytettävät pakkauskaasut

Etusivulle







Takaisin suojakaasupakkaussivulle

Käytettävät pakkauskaasut

Hiilidioksidi CO2:
Hiilidioksidi voidaan lisätä kiinteänä (hiilidioksidijää) tai kaasumaisena. Hiilidioksidijäätä käytetään hapen syrjäyttämiseen esimerkiksi lihapakkauksissa. Kiinteää hiilidioksidia ei saa päästää suoraan lihan kanssa kosketuksiin, koska se on niin kylmää, että lihan rakenne ja väri muuttuvat. Kaasumaista hiilidioksidia käytetään erilaisissa kaasuseoksissa vähentämään hapen haittavaikutuksia.

Typpi N2:
Typen ja hiilidioksidin seokset soveltuvat monien tuotteiden esimerkiksi salaattien, makkaroiden yms. pakkauksiin. Pelkkää typpeä voidaan käyttää kahvin ja muiden kuivien elintarvikkeiden suojakaasuna. Nestemäistä typpeä käytetään myös tuotteiden pakastamiseen, jolloin tuotteiden ympärille syntyy tehokkaasti suojaava typpikehä
kaasusäiliö

Suurissa elintarviketehtaissa kaasu johdetaan pakkauslaitteisiin rakennuksen ulkopuolella olevista kaasusäiliöistä.

Happi O2:
Happea tarvitaan tuorelihapakkauksissa, että lihan punainen väri säilyisi. Myös kasvisten säilyminen elävänä ja tuoreena edellyttää, että ympäröivässä ilmassa on riittävästi happea.

Työturvallisuus kaasuja käytettäessä
Kaasua käsittelevän henkilön on hyvä tietää, että ilmaan päässyt hiilidioksidi voi aiheuttaa uneliaisuutta, tajunnan menetyksen ja tukehtumisen. Myös typpivuoto voi saada aikaan hapen puutetta ja tukehtumisen. Happea käytettäessä taas on huomattava, että jo pieni ilman happipitoisuuden nousu lisää tulipalovaaraa voimakkaasti. Happi on hajutonta ja näkymätöntä, mutta vaarallista!
Jo pelkästään nesteytetyn kaasun voimakas vuoto lähellä ihoa tai kiinteän hiilidioksidijään koskettaminen voi aiheuttaa pahoja paleltumia. Laitteita on käytettävä ja seurattava huolellisesti ja riittävästä työtilojen tuuletuksesta on huolehdittava. Henkilöstön on tunnettava laitteiden käyttö ja käytettävien kaasujen ominaisuudet.

Kaasujen käyttöön liittyvistä työturvallisuusasioista kerrotaan mm. AGA:n sivuilla.

Takaisin suojakaasupakkaussivulle

Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet