Menetelmät ja laitteet

Pakkauslaitteet

Suojakaasupakkaaminen

Käytettävät pakkauskaasut

Etusivulle







Pakkauslaitteet

Pakkauskoneet vaativat pakkausmateriaaleilta monenlaisia ominaisuuksia, muun muassa nopeaa työstettävyyttä, eli sitä että materiaali muovautuu entistä helpommin ja saumautuu paremmin. Myös vaatimukset esimerkiksi kalvon tasalaatuisuudesta ovat huomattavasti suurempi kuin aiemmin.

Hapettomiin pakkauksiin sulkevat laitteet  >>  (Linkki Finnvacum Oy:n sivuille) Hapettomissa vakuumipakkauksissa happi suljetaan pakkauksen ulkopuolelle. Pakkausmateriaali on niin tiivistä, että se ei päästä happea ulkopuolelta pakkauksen sisälle. Vakuumipakkauksissakin happea kuitenkin kulkeutuu pieniä määriä materiaalin ja saumojen läpi. Pakkauksiin voidaan lisätä hapensitojia, jotka poistavat pakkaukseen jäänyttä tai sinne päässyttä happea reagoimalla sen kanssa. Helposti pilaantuvia elintarvikkeita voidaan vakuumin sijasta pakata myös suojakaasupakkauksiin. Suojakaasupakkauksissa elintarvikkeiden rakenne säilyy muuttumattomana. Vakuumi- ja suojakaasupakkauksia tulee myös käsitellä varovasti, sillä rei'istä pakkauksiin pääsee ilmaa.

Syvävetokoneet  >> ovat tehokkaita koneita tuoreiden elintarvikkeiden pakkaamiseen. Syvavetokoneissa pakkaus muodostetaan kahdesta radasta. Alarataan syvävedetään aihio, johon tuote asetetaan, jonka jälkeen pakkaus vakumoidaan ja saumataan.
Syvävetokoneissa voidaan valmistaa myös rasian muotoisia kaasupakkauksia, jolloin pakkauksesta poistetaan ensin happi ja sen tilalle lisätään suojakaasua. Syvävetokoneissa voidaan käyttää alaratana niin pehmeitä kuin koviakin kalvomateriaaleja.

Flowpack-koneissa  >>  pakkaus muodostuu yhdestä ratamuotoisesta materiaalista, joka suljetaan radansuuntaisesti, joko ylä- tai alapuolelta. Kone voi olla joko pysty- tai vaaka-asennossa. Ennen sulkemista ilma huuhdellaan pakkauksesta kaasulla. Suojakaasupakkaaminen (MAP) on suosituimpia elintarvikkeiden pakkausmenetelmiä. Käytettävät kaasut ovat typpeä ja hiilidioksidia. Näillä kaasuilla on luonnollista ja turvallista suojata elintarviketta.

Traysealer- eli rasiapakkauskoneissa   >>  (Linkki ulkomaisen laitevalmistajan sivulle, Reepack) tuote asetetaan valmiiksi tehtyyn vuokaan, joka saumataan yhdessä kansimateriaalin kanssa. Ennen saumausta tuotteeseen laitetaan vakuumi, minkä jälkeen pakkaus täytetään suojakaasulla.

Kammiokone  >>  Kammiokoneessa vakuumipussi, jonka kolme reunaa on saumattu jo aiemmin pakkausmateriaalitoimittajan pussikoneessa, saumataan ja siihen laitetaan vakuumi. Pakattava tuote laitetaan pussiin, joka suljetaan kammiokoneessa. Tämä on edelleen perinteisin vakuumipakkaustapa pienille erille.

Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet