Frontsidan

Ordlista Förklaring
Aktiv förpackning Ett förpackningssätt som förbättrar produktens hållbarhet till exempel genom att binda syre eller eten.
Aseptiskt förpackande Förpackande där man effektivt förhindrar kontamination av mikrober.
Barriär Ett täthetsskydd som en förpackning ger t.ex. mot överföring av syre eller vattenånga.
Bioplast Ett av stärkelse tillverkat plastliknande ämne av vilket man kan tillverka förpackningsfolier.
Djupdragningsmaskin Av ett banliknande material formas med hjälp av värme (och tryck) en behållare i vilken produkten packas. Produktens lock kommer från en annan bana.
Elastisk förpackning Till exempel en förpackningsfilm, en kartongrulle för vätskeförpackning eller något annat material som man med en förpackningsmaskin kan forma till den sorts förpackning som behövs. Till exempel askar och lådor är inte elastiska förpackningar.
Enhetsförpackning Till exempel en förpackningsfilm, en kartongrulle för vätskeförpackning eller något annat material som man med en förpackningsmaskin kan forma till den sorts förpackning som behövs. Till exempel askar och lådor är inte elastiska förpackningar.
Flow pack Förpackningsmetod med vilken man tillverkar en förpackning av en enda folie och där förpackningen svetsas både i ändarna och längs långsidan. Förpackningen är hela tiden i rörelse under tillslutningen, vilket har gett metoden namnet flow.
Förpackning av bestämd vikt Förpackningar vars målvikt är densamma: till exempel en godispåse på 350 g.
Förpackning med förpackningsgas, gasförpackning Förpackningen avluftas och fylls med en gas som skyddar produkten, till exempel kväve och syre. En gasförpackning förutsätter att materialet är gastätt och bra svetsat.
Förpackningsavfall Förpackningsavfall uppstår när förpackningsmaterial eller förpackningar tas ur bruk. I vardagsspråket menas med förpackningsavfall i allmänhet en förpackning som inte kan fyllas på nytt. Förpackningsavfall kan utnyttjas till exempel som material genom materialåtervinning eller energiåtervinning. Det kan också brännas i energiproduktionsanläggningar.
Försäljningsemballage Omslaget i vilket produkten överlämnas till konsumenten.
Förpackningshierarki En primärförpackning är avsedd för förvaring av en enhet som säljs till slutanvändaren eller konsumenten på ett försäljningsställe; primärförpackning kan också betyda en förpackning som är i kontakt med produkten. En sekundärförpackning i sin tur innehåller produkter i sina primärförpackningar och dess uppgift är att underlätta transport och lagring, ofta även framläggande i affären. En tertiärförpackning i sin tur innehåller produkter i sina sekundärförpackningar, och den är uttryckligen en förpackning för transport och lagring: en lastpall, en häck eller någon annan enhetslast.
Förpackningsämne Ett förstadium till en förpackning, till exempel ett skuret kartongstycke som i en förpackningsmaskin blir en förpackning.
Intelligent förpackning En förpackning med en indikator som till exempel med en färgförändring visar att förpackningen har blivit för varm under transporten. I förpackningen kan det också finnas ett minneschip där temperaturer och lagringstider registreras.
Kartong Papper i flera lager
Krympfolier En folie som krymper vid värmebehandling och omsluter produkten tätt.
Laminering, beläggning Med laminering menas hopfogning av två eller flera förpackningsfolier eller papper genom limning eller uppvärmning. Beläggning innebär applicering av ett ytskikt på ett grundmaterial.
Lämplighet för livsmedel En förpackning som kommer i kontakt med livsmedel får inte vara skadlig för den som använder livsmedlet. Vid tillverkning av material som är avsedda för kontakt med livsmedel får man bara använda material som finns uppräknade i författningarna om lämplighet för livsmedel.
MAP Förpackning i en modifierad atmosfär, i allmänhet i blandningar av kväve och koldioxid.
Migration Överföring; när man talar om förpackningsmaterial betyder migration i allmänhet att det från förpackningen löser sig skadliga ämnen som överförs till produkten.
Märkningar på försäljningsemballage Märkningar som ger konsumenten eller andra användare information om produkten. För obligatoriska märkningar finns detaljerade bestämmelser.
Omslagning, omslag En förpackning som är i direkt kontakt med livsmedlet, till exempel omslag på sötsaker.
Optimering Med optimering menas att man använder så lite material som möjligt till förpackningar, men ända så mycket som är nödvändigt.
Portionsförpackning Med optimering menas att man använder så lite material som möjligt till förpackningar, men ända så mycket som är nödvändigt.
Portionsförpackning En produkt som används på en gång, t.ex. en margarinportionsförpackning.
Primärförpackning Se förpackningshierarki.
Primärt material Motsatsen till återvunnet material.
RFID-identifierare En identifierare som sänder radiovågor. En RFID-identifierare kan läsas från produkten utan direkt ögonkontakt. Det går att avläsa flera identifierare samtidigt. RFID-identifieraren har en avläsnings-/skrivegenskap.
Sekundärförpackning Se förpackningshierarki.
Sträckfolier En folie som är elastisk och som kan spännas till exempel runt en lastpall.
Syreborttagning Förpackningen kan förses med en påse eller ett klistermärke som kemiskt binder syre.
Tertiärförpackning Se förpackningshierarki.
Vakuumförpackning En förpackningsmetod där man avlägsnar luften ur en förpackning och sålunda förbättrar livsmedlets hållbarhet.
Vätskeförpackning av kartong En kartong som används speciellt för förpackning av mjölk och saft. I vätskeförpackningen finns ett kartongskikt och ett plastskikt på dess båda sidor, ofta även metallbeläggning.
Wellpapp Papp som bildas av två släta lager och ett lager mellan dem som är vågformat
Återanvändning En förpackning som fylls på nytt med samma produkt (läskedrycksflaskor) eller till exempel med någon produkt i ett privathushåll (egen sylt i en glasburk).
Återvinning Användning av förpackningsavfall som material, används vid energiproduktion eller kompostering.
Återvinningsmaterial Material som är tillverkat av material som använts tidigare, till exempel returpapper. Återvinningsmaterial används inte för förpackningar som är i kontakt med livsmedel, utom till exempel i äggkartonger.
Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan | Ge respons |

Last modified: 22.05.2007Monday August 02 2010
Skapare och källor