Att förpacka chokladstänger

Att förpacka länkkorv

Att förpacka skivade köttprodukter

Att förpacka köttfärs

Ljust matbröd

Att förpacka rågbröd

Att förpacka kallrökt lax

Förpackningsarbete (intervju)

Några exempel på livsmedels förpackningar

Frontsidan





Tehtaanjohtaja Niklas Niemi

Intervju med Tapola Oy:s fabrikschef Niklas Niemi om förpackning av köttprodukter

Vilka krav på yrkesskicklighet finns för packare?

En bra packares yrkesskicklighet är densamma som för vilken livsmedelsarbetare som helst. Kanske kraven har stigit de senaste åren i takt med att förpackningsmaskinernas teknik har utvecklats och den tekniska kunskapen har ökat. Det har kommit mycket elektronikstyrda förpackningsmaskiner. Noggrannhet, snabbhet och den allmänna inställningen är viktiga egenskaper. En bra packares kännetecken är av allmän natur.

Hur stor del av arbetet i företaget utgörs av att förpacka?

Hälften av alla utförda arbetstimmar går åt till att förpacka produkterna. Det är alltså en viktig del. Små förpackningar, som väger 100 eller 150 g, kräver mer arbete än förpackningar på ett kilo eller ett och ett halvt kilo.

De små förpackningarna har trots allt inte höjt förpackningskostnaderna i samma mån, eftersom maskinernas teknik har förbättrats.

Priset på enbart förpackningen varierar mellan några cent för en förpackning från en bandmaskin ända till 50 cent. Guldfolierna och askförpackningarna är dyra. Särskilt om till innehållet små förpackningar kommer det ibland besvärliga frågor, som till exempel: kostar det här paketet lika mycket som paketets innehåll, då innehållet är så litet.

I hurdana grupper arbetar man i packeriet?

Gruppens storlek varierar från två till fyra personer, och dessutom kan det delta assisterande personal i dem, till exempel sådana som skär korv i bitar och placerar dem i lådor. Grunden för lönen är i allmänhet gruppackord.

Hur länge tar det att bli packare?

När det kommer en ny arbetstagare som har grundutbildning i livsmedelsbranschen ska hon eller han skaffa sitt baskunnande genom att arbeta. Man lär sig arbetet på den arbetsplats där man arbetar, oberoende av om det är i packeriet eller på tillverkningsavdelningen. Trots att man är yrkeskunnig arbetstagare i ett företag är man det kanske inte i ett annat företag, eftersom olika produkter och olika maskiner ställer egna krav på kunnandet.

Man lär sig använda en ny maskin på ett par veckor. En kompetent och kunnig person kan ganska snabbt, efter cirka ett par veckor, arbeta på en ny förpackningsmaskin. Men det är klart att kraven på en packares yrkeskunskap har blivit mångsidigare, då till exempel byte av folierulle nuförtiden är förpackningsgruppens uppgift. Tidigare var det teknisk personal som utförde det.

Arbetstagarnas mångkunnighet upprätthålls bland annat för att täcka behovet av vikarier. En yrkeskunnig packares yrkesstolthet ligger i att hon eller han behärskar många olika maskiner.

Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan

Last modified: 22.05.2007
Skapare och källor