Att förpacka chokladstänger

Att förpacka länkkorv

Att förpacka skivade köttprodukter

Att förpacka köttfärs

Ljust matbröd

Att förpacka rågbröd

Att förpacka kallrökt lax

Förpackningsarbete (intervju)

Några exempel på livsmedels förpackningar

Frontsidan





Ljust matbröd

jauhot

Hantering av råvaror och förpackningar
Mjölet kommer till de stora och medelstora bagerierna i tankbilar från vilka det töms i cisterner. Från cisternerna transporteras mjölet pneumatiskt till vågar.
Jämfört med säckvaror minskar silorna mjöldammet i bagerierna. Samtidigt sparar man på förpackningsmaterial och arbete då man inte behöver hantera säckar.

 
jauhosäkit

Råvaror som används i små mängder kommer fortfarande till bagerierna i säckar. Säckarna transporteras till bagerierna antingen på lastpallar eller i burar.
Förpackningsavfallet sorteras i bagerierna enligt anvisningarna som ges på orten i fråga. I detta bageri sorteras säckarna och plasterna separat, men på vissa orter kan de insamlas tillsammans och användas till energiutvinning. Bioavfall, metall och glas sorteras i varje fall separat.
 

kalasäilyke

Att förpacka ljust matbröd
Bröd kommer ur en bandugn och går vidare till en avkylningsbana. Genomloppstiden är cirka 30 minuter.
Ytan på brödet som kommer ur ugnen är nästan mikroblös. Den är också torr och knaprig. Luften som kommer i kontakt med brödet måste vara mycket ren. Mögel som faller ner på brödets yta kan förstöra brödet som kommer ur ugnen. Brödet skulle mögla snabbare än vanligt om det inte kyldes ner före förpackning. I en tät påse däremot skulle vatten kondenseras på brödets yta och mögel skulle få en bra grogrund.  

pussitus

Största delen av det ljusa bröd som säljs i Finland skivas redan i bageriet. På bilden kommer bröd ur skivningsmaskinen och transportören forslar dem vidare till påsmaskinen.  

Pussien sulkeminen

I påsmaskinen öppnar luftströmmen påsen och maskinen för in brödet i den. Påsarna tillsluts och placeras därefter i lådor som går vidare till lastningen.  

Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan

Last modified: 22.05.2007
Skapare och källor