Att förpacka chokladstänger

Att förpacka länkkorv

Att förpacka skivade köttprodukter

Att förpacka köttfärs

Ljust matbröd

Att förpacka rågbröd

Att förpacka kallrökt lax

Förpackningsarbete (intervju)

Några exempel på livsmedels förpackningar

Frontsidan





Att förpacka köttfärs

raaka-aine

Köttråvara
Råvaran kommer till malningen i kar på hjul. Den mals i ett kylrum. Råvaran är försedd med partibeteckningar så att dess ursprung vid behov ska kunna spåras ända till bondgården.

 
Lihamylly

Malning
Köttråvaran mals i stora köttkvarnar. Råvarans fetthalt har standardiserats på önskad nivå före malningen. Även blandningsförhållandet för svin- och nötköttet har noggrant bestämts.

punnitus

Portionering av köttfärsen
Det malda köttet transporteras till förpackningslokalen där det stjälps från karen i tratten på doseraren i ena ändan av förpackningslinjen. Doseraren formar köttfärsportionerna, och de transporteras på bandet till förpackningsaskarna.  

pakkausrasiat

Förpackningsaskar
På förpackningsaskarna med köttfärsportioner av standardvikt svetsas en folie och luften i dem ersätts med en gasblandning.
Förutom kväve och koldioxid finns det i gasblandningen också syre för att köttet ska bevara sin röda färg.  

Rasioiden tarroitus

Köttfärsaskarna förses med etikett
I slutändan av förpackningslinjen placeras etiketter med de behövliga förpackningsmärkningarna på askarnas folie. Askarna transporteras på band till slutet av förpackningslinjen.  

Rasiat pakataan lähetyslaatikoihin

Transportförpackningarna för köttfärsaskarna
I slutet av förpackningslinjen packas köttfärsen i plastlådor och transporteras på rullbana till lastningsavdelningen.  

Förpackningens uppgifter | Förpackningsmaterial | Förpackningsmetoder och anordningar | Förpackandet och miljön | Livsmedelsförpackandets skeden | Övningar och uppgifter | Frontsidan | Sidakartan

Last modified: 22.05.2007
Skapare och källor