Makeisten pakkaaminen

Lenkkimakkaran pakkaaminen

Viipaloitujen lihavalmisteiden pakkaaminen

Jauhelihan pakkaaminen

Vaalean leivän pakkaaminen

Ruisleivän pakkaaminen

Kalavalmisteiden pakkaaminen

Pakkaustyöstä (haastattelu)

Esimerkkejä eri elintarvikeryhmien pakkaamisesta

Etusivulle





Tehtaanjohtaja Niklas Niemi

Tapola Oy:n tehtaanjohtaja Niklas Niemen haastattelu lihavalmisteiden pakkaamisesta

Mitä ammattitaitovaatimuksia pakkaajalla on?

Hyvän pakkaajan ammattitaito on sama kuin kenen tahansa elintarviketyötä tekevän. Ehkä vaatimukset ovat nousseet viime vuosina pakkauskoneiden tekniikan kehittymisen ja teknisen tietämyksen lisääntymisen myötä. On tullut paljon elektroniikkaohjattuja pakkauskoneita. Huolellisuus, tarkkaavaisuus, ripeys ja asennoituminen kaiken kaikkiaan ovat tärkeitä. Hyvän pakkaajan ominaisuudet ovat yleisluontoisia.

Kuinka suuri osa yrityksessä tehdystä työstä on pakkaamista?

Pakkauksen osuus tehdyistä työtunneista on toinen puoli koko prosessista. Eli se on tärkeä osa. Pienet pakkaukset, 100 tai 150 grammaa painavat, työllistävät paljon verrattuna kilon tai puolentoista kilogramman pakkauksiin.

Pienet pakkauskoot eivät kuitenkaan ole nostaneet pakkauskustannuksia samassa suhteessa, koska koneiden tekniikka on parantunut.

Pelkän pakkauksen hinta vaihtelee ratakonepakkauksen muutaman sentin hinnasta aina 50 senttiin. Kultakalvot ja rasiapakkaukset ovat kalliita. Nimenomaan sisällöltään pienistä pakkauksista tulee joskus kuluttajilta kiusallisia kysymyksiä, kuten esimerkiksi: maksaako tämä paketti yhtä paljon kuin paketin sisältö, kun sisällön määrä on niin pieni.

Minkälaisissa ryhmissä pakkaamossa työskennellään?

Ryhmän suuruus vaihtelee kahdesta neljään henkeen, ja lisäksi siinä voi olla mukana avustavaa henkilöstöä esimerkiksi makkaroita pätkimässä ja laatikoimassa. Palkkausperuste on yleensä ryhmäurakka.

Kuinka kauan kestää oppia pakkaajaksi?

Kun taloon tulee uusi työntekijä, joka on elintarvikealan peruskoulutuksen käynyt, on hänen hankittava perusosaaminen työn ääressä. Kun on työpaikka vaikka pakkaamossa tai valmistuksen puolella, työ opitaan siinä työpisteessä. Vaikka joku ammattihenkilö siirtyisi toisesta firmasta toiseen firmaan, niin eri tuotteet ja koneet vaativat aina oman osaamisen.

Ammattihenkilön harjaantuminen uudelle koneelle tapahtuu parin viikon aikana. Pätevä ja osaava henkilö pystyy aika nopeasti, noin parin viikon jälkeen työskentelemään uudella pakkauskoneella. Mutta on selvää, että pakkaajien ammattitaitovaatimukset ovat monipuolistuneet, kun esimerkiksi kalvorullien vaihtaminen on nykyisin pakkausryhmän tehtävä. Aikaisemmin sen teki tekninen henkilökunta.

Työntekijöiden moniosaamista ylläpidetään muun muassa sijaisuuksien takia. Ammattitaitoisen pakkaajan ammattiylpeys on siinä, että hän osaa hallita monenlaiset koneet.

Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet