Makeisten pakkaaminen

Lenkkimakkaran pakkaaminen

Viipaloitujen lihavalmisteiden pakkaaminen

Jauhelihan pakkaaminen

Vaalean leivän pakkaaminen

Ruisleivän pakkaaminen

Kalavalmisteiden pakkaaminen

Pakkaustyöstä (haastattelu)

Esimerkkejä eri elintarvikeryhmien pakkaamisesta

Etusivulle





Vaalea ruokaleipä

jauhot

Raaka-aineiden ja pakkausten käsittely
Jauhot tulevat suuriin ja keskisuuriin leipomoihin tankkiautoissa, joista ne puretaan säiliöihin. Säiliöistä jauho siirretään pneumaattisesti vaaoille.
Säkkitavaraan verrattuna siilot vähentävät leipomoiden jauhopölyä. Samalla säästyy pakkausmateriaaleja ja työtä, kun säkkejä ei tarvitse käsitellä.

 
jauhosäkit

Vähän käytettyjä raaka-aineita tulee leipomoihin edelleenkin säkeissä. Säkit tuodaan leipomoon joko lavoilla tai häkeissä.
Pakkausjäte lajitellaan leipomossa kullakin paikkakunnalla annettujen ohjeiden mukaan. Tässä leipomossa säkit ja muovit lajitellaan erikseen, mutta ne voidaan joillakin paikkakunnilla kerätä myös yhteen, energiakäyttöön meneväksi jätteeksi. Biojäte, metalli ja lasi erotetaan joka tapauksessa omiksi jätejakeikseen.
 

kalasäilyke

Vaalean ruokaleivän pakkaus
Leipä tulee kiertoarinauunista ja lähtee jäähdytysradalle. Kiertoaika on noin 30 minuuttia.
Uunista tulevan leivän pinta on miltei mikrobiton. Se on myös kuiva ja rapea. Leivän kanssa kosketuksiin tulevan ilman täytyy olla hyvin puhdasta. Leivän pinnalle laskeutuvat homeet saattavat pilata uunista tulleen leivän.
Leipä homehtuisi tavallista nopeammin, jos sitä ei jäähdytettäisi ennen pakkaamista. Tiiviissä pussissa taas vettä tiivistyisi eli kondensoituisi leivän pintaan ja homeet saisivat hyvän kasvualustan.  

pussitus

Suurin osa Suomessa myytävästä vaaleasta leivästä viipaloidaan jo leipomossa. Kuvassa leivät tulevat viipalointikoneesta ja siirtyvät kuljettimella pussituskoneeseen.  

Pussien sulkeminen

Pussituskoneessa ilmavirta avaa pussin ja kone työntää leivän siihen. Pussit suljetaan ja ne siirtyvät laatikoitaviksi ja edelleen lähettämöön.  

Pakkauksen tehtävät | Pakkausmateriaalit | Pakkausmenetelmät ja laitteet | Pakkaaminen ja ympäristö | Elintarvikepakkaamisen prosesseja | Harjoituksia ja tehtäviä | Etusivulle | Sivukartta

Sivuja viimeksi muokattu: 24.07.2007
Tekijät ja lähteet