4: Religionernas värld (RE4) Et¹lukio

CENTRALA BEGREPP


Ortodoxa judar vid klagomuren i Jerusalem © Dror Poleg


Jahve

Judendomen är monoteistisk, det finns endast en gud, Jahve. Fromma judar uttalar inte hans riktiga namn utan använder andra beteckningar. Jahve är nådig och har omsorg om människan. Betoningen av lagen skall inte förstås som ett uttryck för stränghet bara för stränghetens skull. Lagen (se heliga skrifter) finns till för att hjälpa människan, som tappat bort den ursprungliga kontakten med Gud genom syndafallet. Även om Gud har ingått ett speciellt förbund med judarna betyder det inte att han är likgiltig inför resten av jordens befolkning; även icke-judar kan bli frälsta om de följer de viktigaste reglerna. Gud ensam har skapat världen och människan och han är allsmäktig.


Shabbat

Ordet sabbat eller shabbat kommer från verbet shabat som betyder "att upphöra". Det hänvisar till den judiska berättelsen om världens skapelse. Gud upphörde att skapa på den sjunde dagen. Judarna firar sabbat varje lördag för att hedra dels denna gudomliga akt, dels judarnas uttåg ur Egypten under Moses ledning. Sabbat firas också hos muslimer och kristna, men i annan form. Hos de kristna används ordet vilodag. Sabbaten är en familjehögtid, sabbatsmåltiden på fredag kväll efter solnedgången samlar familjen. Lördagen firas genom vila, rekreation och gemenskap, arbete är förbjudet. Sabbaten håller tron levande på ett konkret sätt och ger struktur åt veckan.


Israel

Israel används av icke-judar enbart för att beteckna nationen Israel. Men det är endast ett av ordets många betydelser. Israel är hebreiska och betyder "en som strider med Gud". Att strida med Gud betyder ändå inte att vara guds fiende, utan kan snarare jämföras med brottning. Enligt traditionen gavs namnet åt Jacob , ledaren för en av 12 judiska stammar i forntid, och har gått vidare till hans folk. Judarna benämner ofta sitt folk Israels barn. Landet Israel är ett heligt område för såväl judar, kristna som muslimer. Viktiga händelser inom alla dessa religioner har ägt rum speciellt i och omkring Jerusalem.


'Israel' på hebreiskaUppgifter:

1. Hurdan är judendomens syn på Kristus?

2. Hurdant arbete är förbjudet under sabbaten?

3. Vad betyder sionism?

Länkar:

Judaism 101: Shabbat

JHVH - Högkyrklig.nuBakåtNästa

RELIGION
Religion 4
Kursinnehåll
Jämförelse mellan religionerna
bild Judendomen
bild
Bild Centrala begrepp
bil
Bild Heliga skrifter
Bild Etik o. högtider
bild
Bild Diasporan
Islam
bild
Bild Centrala begrepp
bild
Bild Heliga skrifter
bild
Bild Religionen och samhället
Hinduismen
Bild
Bild Centrala begrepp
Bild
Bild Heliga skrifter
Bild
Bild Etik o. högtider
Bild
Bild Kastsystemet
Buddhismen
Bild Centrala begrepp
Bild
Bild Heliga skrifter
Bild
Bild Buddhism och politik
Bild
Religionen i Kina
Bild Konfucianism
Bild
Bild Taoism
Bild
Bild Kina idag
Bild
Religionen i Japan

Naturfolkens tro

   
OpetushallitusEt¹lukio EDU.FI